עוזרים לילדים להתמודד עם המעבר לשעון חורף
זהו. עוד מספר ימים מזיזים את השעון, וההורים כבר התחילו לפנות אלי ולשאול כיצד להתכונן לשעון החורף.
ובכן, כדי שיהיה קל יותר להתמודד עם המעבר לשעון החורף- בין אן יש לילדכם בעיות עם שינה ובין אם לא- כדאי שתתחילו לעבוד על זה כבר מעכשיו. הסיבה היא שלגוף לוקח זמן להתרגל לשינויים, ויש לקחת בחשבון שאצל ילדים כל תזוזה של שעת ההשכבה עלולה לפגוע באיכות השינה, אפילו ברמה של 10 דקות.
כאשר הגוף מורגל לישון בשעה 19:00, הילד ירדם בקלות ובנינוחות בזמן, וישן טוב יותר בלילה, מכיוון שיגיע למיטה בעייפות סבירה, בעוד שעיכוב של 10 דקות עלול להביא את הילד למיטה בעייפות יתר, דבר שישפיע לרעה על הרדמתו ועל המשך הלילה, ועלול להתבטא בין היתר ביקיצות רבות, בכי ועצבנות.
במהלך תהליכי יעוץ שינה הורים מתחילים ללמוד את דפוסי השינה של ילדם, ומגלים שגם דקות בודדות עלולות לעשות את ההבדל בין לילה רצוף, ללילה רצוף יקיצות.
כדי שלילדכם הזזת השעון תעבור בצורה חלקה, ולא יהיו שיבושים, עצבנות או עייפות יתר, כדאי לעשות את השינוי בצורה איטית ומדורגת. למעשה, כדי להתאים את שעת היקיצה לשעון החורף עליכם לדחות את ההשכבה בשעה אחת קדימה, אך אם תעשו זאת בבת אחת - ילדיכם, שגם כך חוזר כרגע מותש ועייף מהמסגרת החינוכית, יתקשה למשוך עוד שעה שלמה מעבר לזמן ההשכבה הרגיל, יהיה עצבני מאוד במהלך שעות אחה"צ והערב, עלול להרדם על הספה במקרה הטוב, או על הצלחת במקרה הפחות סימפטי, יהיה חסר תאבון, ובסופו של דבר יגיע למיטתו וישכב לישון בעייפות יתר, מה שעלול גם להקשות את ההרדמות, ולגרום ליקיצות רבות בכל הלילה.
כדי למנוע הגעה למצב המתואר, כאמור, יש להתחיל לדחות את שעת ההשכבה כבר מהיום. הערכות נכונה מספיק זמן מראש תאפשר לחוות את השינוי בצורה נעימה יותר עבור כל המשפחה. אמנם יתכן שתרגישו גם כחודש אחרי הזזת השעון את שיבושי השעות, אך זה טבעי ויסתדר במשך הזמן.
אז איך עושים את זה?
שימו לב לסימנים
אצל ילדים שלהם אין שעת שינה קבועה ניתן להבחין בסימני עייפות. כאשר אתם רואים שהם מופיעים, הקפידו להשכיב את הילד לישון 30-40 דקות מרגע הופעתם. אני ממליצה לאמץ שעה קבועה להשכבה על פי סימני העייפות של ילדכם, בייחוד עכשיו, לפני מעבר השעון. זה עוזר מאוד לארגן את היום מהמון בחינות.
דחו את שעת השינה
יש לדחות את שעת ההשכבה הקבועה של ילדיכם ב-10 דקות בכל מספר ימים.
דחיית שעת ההשכבה לא תעשה בכל יום, אלא בכל כשלושה-ארבעה ימים, על פי הסתגלות הילד לשעה החדשה. לדוגמה, אם נהגתם להשכיב את ילדכם בשעה 19:00 בערב, השכיבו אותו במשך שלושה עד ארבעה ימים בשעה 19:10. במשך שלושת-ארבעת הימים הבאים השכיבו אותו בשעה 19:20. במשך שלושת-ארבעת הימים שאחריהם השכיבו בשעה 19:30 וכן הלאה.
ישנם תינוקות וילדים שהשעון הביולוגי שלהם מדוייק מאוד, וכל תזוזה קטנה משפיעה עליהם מיידית. להורים לתינוקות אלה אני ממליצה לאחר את שעת השינה ב-5 דקות בלבד בכל מספר ימים, ולא ב- 10 דקות בכל פעם. בכל מקרה, אל תצפו לראות מיד את השינוי ביקיצות הבוקר, שכן לגוף לוקח זמן להתאים את עצמו מחדש גם כאן.
אצל ילדים גדולים יותר סביב גיל שתיים- שלוש אפשר לאחר בכרבע שעה בכל פעם, וככל שהם גדולים יותר ניתן לאחר יותר.
שיהיה מעבר חלק.
אור ייני,
יועצת משפחתית, מדריכת הורים, יועצת שינה.
052-5350096
