מלחמה! איך אעזור לילד שלי להתמודד עם החרדה?

מלחמה!
כולם מצויים בחרדה ומתח ברמה כזו או אחרת- מבוגרים וילדים כאחד.
להלן רעיונות כיצד לסייע לילדכם להתמודד עם המצב.
פורסם בהורים וילדים.
הילד שלכם מראה סימני פחד וחרדה? מפחד מאזעקות? מרעשים? הוא בוכה או סותם את האוזניים? מרטיב במיטה? מתעורר בלילה או סובל מחוסר תאבון? נצמד אליכם?
תוכלו לסייע לו לשחרר את רגשותיו ולהרגיש טוב יותר.
ילדים מרגישים ללא ספק את המתח באויר. הטלויזיה דלוקה בבתים רבים על חדשות הרבה במהלך היום, הדמויות המטפלות (הורים, צוות הגן) חשים לחץ בעצמם בימים אלה.
שינויים כגון אב שנעדר לרגל המילואים, שינויים בהתנהלות היומית, שיבושים בשיגרה המוכרת והבטוחה, כניסות לממ"ד או יציאה לחדר המדרגות אינם מוסיפים למצב. כל אלה מביאים את התינוקות והילדים שלנו לחוש אי נוחות, מצוקה, מתח, והם מבטאים אותם בדרכים אותן הם מכירים- בבכי, התעוררויות ליליות, ירידה בתאבון, הצמדות לגורם המטפל, קשיי פרידה וכן הלאה. בתקופה זו יש צורך, יותר מתמיד לשמור על שיגרה עבור הקטנטנים, וזה אומר שגם בזמן הלילה כדאי לא לשנות הרגלים, וודאי שלא להוסיף גורמי תלות חדשים, מהם יהיה קשה להפטר בסוף המלחמה.
אז איך אתם יכולים לסייע לילד שלכם?
אם הוא תינוק, ולא ניתן להסביר לו את המצב ולעודד את רוחו, פשוט חבקו אותו כמה שיותר, מתוך הבנה שתינוקות זקוקים לשיגרה, אשר מקנה להם ביטחון, וברגע שהשגרה מזדעדעת- אתם, החיבוק שלכם הם הדברים היציבים היחידים עבורו. ולכן, כדי לספק את הצורך הרגשי שלו בביטחון- היו שם עבור התינוק שלכם, וחבקו אותו ברגעים שקשה לו.
אם מדובר בפעוט או ילד גדול יותר, תוכלו לשוחח עם הילד ולסייע לו לשחרר את המועקה והפחד.
דובבו את ילדכם לדבר על הפחד. שאלו אותו אם הוא מפחד, וממה הוא מפחד, ופתחו את הנושא, כך שירגיש שזה בסדר ולגיטימי. אל תחששו ששיחה תגביר את הפחד. ההפך הוא הנכון- היא תאפשר לו לאוורר את רגשותיו.
אפשרו לילדכם לפחד, הדגישו שזה בסדר ומותר, ושאלו מה יעזור לו לפחד פחות (אפשר להציע לו לישון עם אטמי אוזניים או לבחור צעצוע אהוב ולחבק אותו).
שתפו אותו בכך שכולם קצת פוחדים. אפילו אתם, אך עם זאת, תנו לו נקודת אופטימיות. ספרו לו על כיפת ברזל ועל עבודתה הטובה. הראו לו בסרטון באינטרנט כיצד היא מיירטת, חזרו ואמרו שהיא שומרת עלינו.
הסבירו לו את המתרחש. תווכו לו את המציאות. ילדים ניזונים מפרטים שהם אוספים (מחשיפה לחדשות או משיחותיכם), ומפרשים אותם בדרכם, ברמת היכולת הבוסרית וחסרת יכולת הסינון שלהם, ולכן חשוב שתעזרו לילדכם לעשות את הגישור בין האינפורמציה אליה נחשף לבין מה שהוא צריך להבין .
אם לילדכם הרגלי שינה טובים, תוכלו להציע לו לישון לצידכם (על מזרן ליד מיטתכם) עד תום המלחמה, כדי שירגיש בטוח יותר, ולסכם שכאשר המלחמה תיגמר בעוד מספר ימים – הוא יחזור אל חדרו.
להבדיל מההמלצות שתקבלו במהלך תהליך יעוץ שינה, כאן המצב הוא שונה ורגיש יותר, ולכן יועצת שינה תוכל לומר לכם שאם מדובר בילד מעל גיל שלוש, שניתן להסביר לו - אפשר בהחלט לאפשר לו לישון לצידכם על מיזרון במהלך המלחמה.